Bild SEO – optimera bilder för Google

Att skriva sökmotoroptimerade texter talas det ofta om, men hur är det med bilder? Hur får man sina bilder att ranka bra i sökresultatet på Google? Hur tipsar vi om SEO för bilder.

SEO för bilder

När du skriver en ny artikel eller lägger upp en ny produkt så bör du även fundera på hur du ska göra för att din bild ska vara så bra som möjligt. Primärt menar jag då inte rent visuellt – då det är självklart att bilden bör vara snygg, vältagen och säljande. Bilden bör dessutom vara optimerad ur ett SEO-perspektiv. Här listar jag några punkter du bör ha i åtanke när du lägger till en ny bild:

  • Ge bilden rätt filnamn
  • Använd rätt filtyp
  • Reducera bildens storlek för snabb laddning
  • Ange en ”alt text” för alla bilder
  • Skapa en bild-sitemap
  • Säkerställ att bilderna är responsiva
  • Bilder ”below the fold” bör ha ”lazy load”

Varför är bilder viktigt för SEO?

Först och främst handlar det om att göra din sida estetiskt tilltalande. Vem vill läsa en lång text eller köpa en produkt utan att ha sett hur den ser ut? Studier från USA visar på att det är 80% mer sannolikt att en person fortsätter att läsa en artikel om den innehåller en bild.

Att bilder är viktiga för besökaren upplevelse är lätt att förstå – och användarbeteende är en del av Googles algoritm. Google bedömer olika faktorer såsom bounce rates, lästid och även hur besökare beter sig efter de varit på din sida. Bilder säkerställer att du får en bra upplevelse av sidan och att besökaren stannar – men detta är inte allt.

En bra SEO optimerad bild kan även vara till direkt hjälp för att driva mer organisk trafik. Google ger ofta bildförslag i sökresultatet och hur många gånger har du inte själv gjort en ”bildsök” för att hitta rätt innan du besöker en butik eller sida.

SEO för bilder
Exempel på sökresultat vid sök efter bild

Relevant filnamn och relevanta uppgifter

När du lägger upp en bild bör uppgifterna vara korrekta. Om du har en bild på en iPhone X, så bör bilden således ha ett filnamn som innehåller detta. Likaså bör din ”alt text” innehålla uppgifter som styrker att det är en iPhone X på bilden. Om bild och text är motsägelsefulla så kommer användarbeteendet när bilden visas inte ge ett bra resultat och din bild kommer att halka längre ner i sökresultatet. Optimera filnamnet också för att synas i Googles sökresultat för bilder. Säljer du en svart iPhone X, döp bilden till ”svart-iphone-x.jpg”.

Vad är en alt text?

En av huvudanledningar till varför du ska ha en alt-text är för att denna text används av verktyg anpassade för synskadade. De använder denna text för att berätta för besökaren vad som finns på bilden. Alt-texten hjälper också Google att förstå vad som finns på en bild, vilket är viktigt ur ett SEO-perspektiv. Du bör lägga till detta på alla bilder du har så att du på ytterligare ett sätt kan signera för sökmotorn vad din sida innehåller. Detta är även den text som visas om en webbläsare har svårt för att visa själva bilden.

För alt text bör du använda ditt huvudnyckelord för sidan. Glöm inte att även skriva en beskrivning för bilden genom att använda en s.k. ”title tag”. Om din webbsida visar denna text samband med bilden så är det positivt för din SEO, men om texten inte syns på sidan så påverkar ”title tag” inte din SEO. Alla bilder som ligger lokalt på en sida bör vara relevanta utifrån nyckelordet och därför ha dessa taggar.

Om du använder dig av WordPress / Woocommerce så lägger du lätt till denna information när du lägger upp en bild. Gör du det manuellt så lägger du till en ”Alt text” och en ”title tag” på detta sätt:

<img src=“image.jpg” alt=“image description” title=“image tooltip”>

Använd rätt filformat

Om du vill optimera din SEO för bilder så bör du även fundera på vilket filformat du bör använda. Det allra vanligaste är JPG. Detta är ett bildformat som det finns ett brett stöd för och bildfilerna blir oftast relativt små. Använd inte större bilder än nödvändigt.

PNG är ett annat filformat som används om du vill ha en högre upplösning. PNG är även att föredra om du har en illustrativ bild som innehåller text. Ofta används det exempelvis för logotypen och för andra mer komplexa bilder om du vill ha en transparant bakgrund. Filerna är dock ofta större och tar längre tid att ladda. GIF är ett annat filformat som ibland används.

Skapa en sitemap för bilder

Google uppmuntrar webbplatsägare att skapa en sitemap för bilder. Detta gör att bilderna lättare kan indexeras och hittas av sökmotorn. Beroende på hur din sitemap är skapad så kan bilder vara inkluderade i din vanliga sitemap, men det går lika bra att ha en egen för endast bilder.

Spara bilderna lokalt i rätt storlek

För bästa SEO optimering av bilder så se till att spara bilderna på din egen webbsida. Har du bilden på en extern sida så riskerar du att drabbas av problem som finns hos tredje part. Extrema besökspikar hos den externa parten kan exempelvis leda till att din bild inte laddas och således ger ett amatörmässigt intryck för besökaren.

Tänk även på att spara bilderna i rätt storlek. Bilden bör täcka hela den avsedda ytan, men behöver inte vara större. Om bildytan är 1024 pixlar och bilden är 3000 pixlar så laddas den fulla bilden, vilket gör att laddtiden blir länge än vad den behöver vara.

Avslutningsvis: Ta dig tid för att SEO optimera dina bilder. Bilder får dina besökare att stanna längre på din sida och är en av de saker som först scannas igenom av besökaren. Det är relativt enkelt att SEO optimera bilder och det kommer att löna sig på sikt.

Lämna ett svar